Voorstelling Telenet SP Aardbeiencross

Afgelopen donderdagavond werd de Telenet Superprestige Aardbeiencross van Merksplas officieel voorgesteld aan pers en genodigden in Hof ter Smisse te Hoogstraten. Chris Mannaerts interviewde onder andere onze voorzitter Marc Van Gestel, streekrenners Jens Adams en Niels Koyen, burgemeester van Merksplas Frank Wilrycx, ex-veldritkampioenen Roland Liboton en Bert Vermeire en Eva Vanmarcke van Coöperatie Hoogstraten.

Marc Van Gestel, voorzitter van de organiserende vereniging vzw De Hoogstraatse Spurters, is vooral tevreden dat de aardbeiencross eindelijk voor de derde keer goede keer op een min of meer normale manier zal kunnen doorgaan in Merksplas: “De afgelopen twee edities hebben niet gebracht wat we hoopten. De afgelasting van de eerste editie in Merksplas kolonie was een moeilijke noot om te kraken en ook de tweede editie achter gesloten deuren was niet de manier waarop wij willen organiseren. We – het bestuur en al onze vrijwillige medewerkers – zijn vooral blij dat de editie van 20 november een editie wordt met publiek waar iedereen zich kan amuseren. Nieuwigheden zoals de online ticketverkoop zijn niet meer aan mij besteed, maar gelukkig kunnen we binnen ons bestuur rekenen op de jonge garde zodat ik mij hier wat minder druk om moet maken. Mijn favoriet voor Merksplas? Ik droom van een overwinning van Jens Adams.”

Jens Adams is content dat hij in eigen streek op een gevarieerd parcours kan strijden om een mooie plek: “Van winnen droom ik natuurlijk ook, maar een plaats dicht bij de top vijf lijkt me realistischer. Het is een hele gevarieerde omloop in Merksplas: een mooie zandbak, een technisch gedeelte in het bos en ook lange stukken door de wei. Dat moet me wel liggen. Ik kijk er naar uit. Over mijn seizoensstart in de VS ben ik zeer tevreden. Nadien ben ik wat ziek geweest, maar ik hoop de volgende week de draad terug op te pakken en een mooie ereplaats te kunnen versieren in de aardbeiencross.”

Burgemeester van Merksplas Frank Wilrycx en schepen van sport Kris Govers zijn zeer tevreden dat de aardbeiencross naar Merksplas is verhuisd: “We verwachten een massa volk in Merksplas kolonie. We merken dat de cyclocross hier leeft en dat de mensen echt uitkijken naar het evenement. De beelden van afgelopen jaar tijdens de corona-editie hebben aangetoond op welke mooie, unieke locatie de renners kunnen crossen. We kijken er als gemeente echt naar uit om er met zijn allen een mooie dag van te kunnen maken.”

Ook voormig wereldkampioenen Roland Liboton en Bert Vermeire kregen het woord aan de micro van Chris. Natuurlijk werd de vergelijking met vroeger gemaakt. Beide renners vinden het vooral spijtig dat de grote namen zo weinig wedstrijden rijden. “Ik vind dat Wout en Mathieu hun roots een beetje verloochenen. Ik begrijp dat ze veel ambitie hebben op de weg, maar ze mogen niet vergeten waar ze vandaan komen. Dat is uit de cross. Het is jammer dat ze zo weinig wedstrijden zullen rijden.”

Eva Vanmarcke, marketingverantwoordelijke van Coöperatie Hoogstraten kreeg het laatste woord. Ze is lovend over het partnership dat de Cyclocross van Merksplas met de Coïoperatie heeft gemaakt om de volgende vijf jaar officieel door het leven te gaan als Telenet Superprestige Aardbeiencross Merksplas: “Voor ons is de aardbeiencross een uithangbord van ons product. De jarenlange wedstrijd op onze veiling heeft onze samenwerking alleen maar versterkt. Wij zijn blij en dankbaar dat wij onze naam kunnen verbinden aan een sterke organisatie die de Hoogstraatse Spurters is.”