Organisatie

De Hoogstraatse Spurters

De aardbeiencross in Hoogstraten was een begrip in het Vlaamse cyclocrosscircuit. Met de overstap naar Merksplas en zijn unieke locatie bouwt vzw De Hoogstraatse Spurters hun organisatie verder uit.

Vzw De Hoogstraatse Spurters werd opgericht als supportersclub van lokale veldrijders Louis Leemans en Wim Lambrechts. Laatstgenoemde reed een sterk palmares bij mekaar met o.a. de Belgische titel bij de junioren in 1986 in Koersel waar hij won voor Kurt De Rooze en wijlen Geert De Vlameinck. Wim werd een meer dan verdienstelijk profrenner, maar overleed op tragische wijze op 16 augustus 1992 aan een hartfalen tijdens een mountainbikewedstrijd in Overijse. Ironisch genoeg stond de Druivencross in Overijse voor Wim en zijn supporters ook symbool als de feitelijke start van een toekomstige topcarrière door zijn tweede plaats achter de ongenaakbare Roland Liboton als jonge snaak in 1988. Sinds het overlijden van Wim gaat de cross in Hoogstraten en sinds 2020 ook door het leven als de ‘Herdenkingsprijs Wim Lambrechts’.

De veldrit in Hoogstraten – die eerst werd georganiseerd op het industrieterrein De Kluis in Hoogstraten en achtereenvolgens plaats vond in recreatiedomein De Mosten, De Blauwbossen en de terreinen van de Veiling om nu zijn definitieve stek gevonden te hebben in Merksplas kolonie – groeide uit van een kleine B-cross naar een internationale veldrit. Na enkele jaren georganiseerd te hebben in de GVA trofee, maar vooral na de organisatie van het Belgische kampioenschap in 1997 gewonnen door Paul Herijgers groeide de cross vooral gestaag nadat het instapte in 1998 in het oudste regelmatigheidsklassement in het veldrijden: De Superprestige.  De erelijst liegt er niet om met ronkende namen als winnaars: Sven Nys, Bart Wellens, Mario Declercq, Erwin Vervecken, Wout Van Aert, Matjieu Van der Poel, …Met recht en reden zijn we trots op onze cross en zijn we fier dat we een monument (aan het worden) zijn. Het historisch kader van Merksplas kolonie kan hier alleen maar in toe bijdragen.