Interview met Aaron Dockx

Aaron Dockx is een man van de streek. Hij woont vlakbij ons parcours van Merksplas kolonie, maar heeft de afgelopen twee edities zijn supporters niet kunnen tonen. De eerste editie werd letterlijk weggeblazen en tijdens de jongste editie in november kregen de jonge renners geen startrecht door de opgelegde coronamaatregelen. Jammer genoeg hebben ze sinds dan niet meer gecrost. Ook het WK in Oostende, waar Aaron naar uitkeek en als favoriet van start zou gaan, zien ze langs hun neus voorbij gaan. Geen gemakkelijk noot om te kraken.

Hoe ga jij als renner om met heel het coronagebeuren, Aaron? Ik vind het bijzonder jammer dat er geen wedstrijden zijn. En dat is al een tijdje zo. We kijken elke keer uit naar wat komt, maar het komt al een poos niet. Ik probeer mijn conditie nu zo goed mogelijk te onderhouden zodat ik bij de start van het wegseizoen er ineens sta. Maar de vraag is: wanneer start het wegseizoen? Het is voor iedere renner en dus ook voor mij een heel vervelende situatie.

Had je de afgelasting van het WK zien aankomen? Eerlijk gezegd heb ik het niet zien aankomen. De dag voor de afgelasting werd er nog verteld dat het er goed uitzag dat het wereldkampioenschap voor ons junioren zou kunnen doorgaan. Dat het dan toch plots wordt afgelast was moeilijk om te slikken. Het is voor mij persoonlijk een tegenslag dat het WK niet door kan gaan. Blijven stilstaan bij een tegenslag is nooit goed. Ik probeer me er over te zetten door te focussen op wat wel gaat komen.

Hoe ziet je voorbereiding er nu uit op het wegseizoen? Mijn trainingen stonden volledig in het teken van het WK in Oostende. Sinds de definitieve beslissing van de afgelasting ben ik aan het rusten. Een paar weken rust, is nodig om terug opnieuw te kunnen opbouwen naar het wegseizoen. Ik hoop die laatste voorbereidingen te kunnen doen via een stage zodat ik optimaal aan de start kan staan van mijn eerste wegwedstrijden. Voorlopig is het nog onduidelijk waar en wanneer die eerste wedstrijden zullen plaatsvinden.

Wat zijn jouw ambities voor het wegseizoen? Ik heb veel ambitie op de weg. Mijn doel is om zo veel mogelijk geselecteerd te worden met de nationale ploeg. Het wereldkampioenschap en het Europese kampioenschap staan hoog op mijn verlanglijstje. De wegwedstrijden zijn voor mij niet zo maar een voorbereiding op het crossseiozen. Ik heb ambitie om ook daar het beste van mezelf te geven en mooie overwinningen te behalen in belangrijke wedstrijden.

Mijn ambities zijn: zo veel mogelijk geselecteerd worden voor mee te gaan met de nationale ploeg. Natuurlijk zou ik ook een WK en EK willen meerijden. Ik zou dit jaar ook graag een aantal koersen winnen.

Hoe zie jij je als renner in de toekomst evolueren? Ik heb de ambitie om een toprenner te worden, maar die weg is nog lang. Ik vind dat je als renner daar altijd van mag dromen. We kijken het voorlopig stap voor stap en ik ga in de eerste plaats genieten van de wedstrijden die we terug mogen rijden. Daar wil ik het beste van me laten zien. Daarna zien we telkens wel wat er op me afkomt.

Wie is je grote voorbeeld? Mathieu en Wout zijn zonder enige twijfel mijn twee grote voorbeelden. Ik denk dat elke jonge wielrenner naar hen opkijkt. Ze combineren de weg en het veld op een fantastische manier. Ik hoop die combinatie in de toekomst ook te kunnen blijven volhouden.

Wat zijn jouw grote dromen op lange termijn? Ik droom er van om ooit wereldkampioen en Europees kampioen te kunnen worden. Mijn grootste doel is zoals elke jonge renner van je hobby ooit mijn beroep te kunnen maken. Hoe fijn zou dat zijn!

Ook dit jaar werd onze cross voor de jeugdcategorieën afgelast. Je zal wel meermaals op het parcours zijn geweest? Wat vind je van onze nieuwe locatie en van de omloop?

Ik ben inderdaad een aantal keren op het parcours komen trainen, het ligt ook maar 5 km van mijn deur dus dat is wel handig. Persoonlijk vind ik het een heel mooi parcours, want alles wat een cross nodig heeft zit er in. De oude locatie aan de veiling vond ik minder mooi. Het was meer kunstmatig aangelegd. Nu doet de natuur zijn werk wat als renner veel leuker is om te fietsen. Het is dus zeker een positieve verandering.

Hoe verloopt de combinatie school/wielrennen voor jou? Voor mij verloopt alles vlot. Ik zorg er voor dat ik mijn schoolwerk zeker niet verwaarloos en goede punten blijf halen. Slechte punten zouden beteken dat ik minder kan en mag trainen en dat gaat dan weer ten koste van wat ik leuk vind. We doen ons best op beide vlakken en dat is ook belangrijk. Mijn ouders hechten daar ook veel waarde aan en ikzelf ook.